פיצויי פיטורים – זכויות הקיימת לעובדים

הזכאות לתשלום פיצויי פיטורים קמה לעובד בתום שנת עבודה, בעת פיטוריו מהעבודה או בעת התפטרות, בנסיבות מסוימות. מאז שנת 2008, עת קמה החובה להפרשות לקרן פנסיה ופיצויים, חלק מכספי הפיצויים להם זכאי העובד נצברו בקרן במהלך תקופת ההעסקה ובסיומה, על  המעסיק להשלים את הסכום לכדי תשלום פיצויים מלא. מעסיק שאינו בטוח האם עובד שלו זכאי לפיצוי או לא, צריך לפנות לעורך דין מומחה לדיני עבודה בעניין ייצוג מעסיקים ויוודא זאת מראש.

פיצויי פיטורים – מי זכאי?

הזכאות הראשונית והבסיסית ביותר לתשלום פיצויי פיטורים נתונה לעובד אשר פוטר מעבודתו. יש לשים לב לנושא של תזמון הפיטורים כמו במקרה של אישה בהריון – זכויות נשים בעבודה מקנה לנשים במצבים מסויימים זכויות יתר. כמו כן, במקרים מסוימים, גם התפטרות תזכה את העובד בתשלום פיצויים. הדוגמא הנפוצה ביותר היא הרעה מוחשית בתנאי העבודה. זהו מצב שבו חל שינוי לרעה בתנאי ההעסקה (למשל הפחתה בהיקף במשרה, התנהגות עוינת מצד המנהל וכיו"ב) ולאחר מתן התראה למעסיק לעניין זה, יהיה העובד רשאי להתפטר ולקבל פיצויי פיטורים. בנוסף לזאת, ישנה שורה של מקרים אחרים, בהם העובד יהיה זכאי לתשלום פיצויי פיטורים ביניהם: פטירת המעסיק, בעת פשיטת רגל או פירוק וכן במצב של חילופי מעסיקים, כאשר מקום העבודה לא השתנה. חשוב לציין כי הזכאות לפיצויי פיטורים נוצרת לאחר שנת עבודה אחת ועל כן ככלל, אם פוטר העובד או התפטר טרם חלפה שנה, לא יהיה הוא זכאי לפיצויים. החריג לכלל זה הוא מצב שבו העובד פוטר בסמוך לתום שנת העבודה הראשונה, אז חזקה כי פוטר כדי לחמוק מתשלום פיצויים ועל המעסיק יהיה להוכיח כי אין זה כך.

כיצד מחושב סכום הפיצויים?

בכל הנוגע לאופן חישוב פיצויי פיטורים – מבחינים בין עובד במשכורת (מי ששכרו משולם לו על בסיס חודשי קבוע) לבין עובד בשכר (מי ששכרו משולם על בסיס שעות העבודה בפועל). במקרה הראשון, חישוב פיצויי הפיטורים הנו שכר אחרון כפול שנות הוותק בעבודה. במקרה השני, יש לעשות ממוצע של מספר שעות העבודה, או ימי העבודה ב12 החודשים האחרונים להעסקה, כאשר שכר הבסיס לחישוב הנו השכר האחרון.

לעניין השכר הקובע לפיצויי פיטורים חשוב להבהיר כי השכר האחרון של העובד יהווה את הבסיס לחישוב הפיצויים, אך ורק אם הוא השכר המשקף נאמנה את מתכונת ההעסקה של העובד. כך למשל, אם הייתה הרעת תנאים מצד המעסיק ושכרו האחרון של העובד הופחת משום כך, הוא לא יהווה את הבסיס לחישוב והשכר הקובע לחישוב הפיצויים יהיה השכר האחרון שלפני ההרעה. תמיד כדאי להתעייץ עם עורך דין דיני עבודה לבידקת הזכאות וחישוב הסכום הנכון.

מה בין קרן הפיצויים לפיצויי פיטורים?

בשנת 2008, קמה לכל המעסיקים בישראל חובה לבצע הפרשות לקרן פנסיה ופיצויים. משכך, כאשר המעסיק ממלא את חובתו זו, חלק מכספי הפיצויים להם זכאי העובד, נמצאים כבר בקרן משהם נצברו שם לאורך תקופת העבודה. אולם, במרבית המקרים, הסכום אשר נצבר בקרן הפיצויים, נמוך משמעותית מסכום הפיצויים המלא לו זכאי העובד (כפי שפורט לעיל). במצב זה, על המעסיק להשלים את הסכום על מנת שהעובד יקבל את תשלום הפיצויים המלא. החריג לכלל זה הוא כאשר העובד חתום על תחולתו של סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים , אז זכאותו לפיצויים מסתכמת בסכום אשר נצבר בקרן הפיצויים והמעסיק לא יהיה מחויב בהשלמת הסכום.

מאמרים בנושא
שכר עבור התלמדות - לוטם מסיקה

שכר עבור התלמדות

שכר עבור התלמדות לפי בהחוק הישראלי במקרים רבים תחילת העבודה במקום עבודה חדש כוללת תקופת התמחות בת כמה ימים/שבועות/חודשים (כתלות במקצוע, במקום העבודה ובתפקיד). במהלך

קרא עוד »
הורדת שכר - לוטם מסיקה

הורדה בשכר ללא הצדקה

הורדת שכר – פגיעה משמעותית בעובד לא אחת קורה כי מעסיקים מורידים את שכרם של עובדיהם, לעיתים עקב סיבות תכופות וברורות ולעיתים ללא הצדקה נראית

קרא עוד »
שימוע

שימוע

מתי קיימת חובה על עריכת שימוע ? כאשר יש כוונה לפטר את העובד (כולל פיטורי צמצום). כאשר יש כוונה לשנות את תנאי העבודה של העובד.

קרא עוד »
סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים

סעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים

אחת הסוגיות החשובות והמורכבות בתחום דיני העבודה, מתייחסת לסעיף 14 לחוק פיצויי פיטורים. במסגרתו, ההפרשות שביצע המעסיק לקרן הפיצויים, יכולות לבוא במקום תשלום הפיצויים והמעסיק

קרא עוד »
התפטרות בדין מפוטר

התפטרות בדין מפוטר

ידוע לכל כי עובד אשר פוטר מעבודתו והוא בעל ותק של שנת עבודה לפחות, זכאי לתשלום פיצויי פיטורים. אולם מעטים מודעים לכך כי גם התפטרות,

קרא עוד »

תפריט נגישות

Call Now Button