האם אתם בטוחים שאתם יודעים מהם תנאי העסקה שלכם? אחד הדברים הבסיסים ביותר במשפט העבודה הינו מתן הודעה לעובד על תנאי העסקתו, על מנת שכל תנאי העסקה של העובד יהיו ברורים, זאת על מנת לייתר אי הבנות בקשר לתנאי ההעסקה בהמשך. על כן בשנת 2002 חוקק חוק הודעה לעובד ולמועמד לעבודה (תנאי עבודה והליכי מיון וקבלה לעבודה), תשס"ב- 2002 אשר קובע כי על מעסיק למסור לעובד, תוך 30 יום מיום תחילת עבודתו, הודעה בכתב בה מפורטים תנאי העבודה של העובד. (כאשר מדובר בעובד שהינו נער, על המעסיק למסור לעובד את ההודעה תוך 7 ימים מיום תחילת עבודתו. העסקת עובדים מתחת לגיל 18 מותרת בהתאם לחוק על העסקת בני נוער).

הסבר על "טופס הודעה לעובד"

אילו פרטים חייבים להיכלל בהודעה לעובד?

ניתן להוריד את טופס ההודעה לעובד, כפי שפורסם בתקנות: "הודעה בדבר פירוט תנאי עבודה"

יש לציין כי במידה ובין העובד למעסיק נחתם חוזה העסקה הכולל את הרכיבים אשר חייבים להופיע בטופס ההודעה לעובד, כמפורט לעיל, אין צורך במתן הודעה נפרדת לעובד.

בנוסף, חשוב לציין כי במידה והעובד החל לעבוד אצל המעסיק לפני חקיקת החוק, תחול החובה על המעסיק למסור לעובד את ההודעה על תנאי העסקתו רק במקרה בו העובד דורש בכתב לקבל את הודעה.

מה קורה במידה ותנאי העסקה משתנים במהלך תקופת העבודה?

במידה ובמהלך תקופת העסקה חל שינוי כלשהו בתנאי העבודה, מחוייב המעסיק למסור לעובד הודעה על שינוי תנאי העסקה בתוך 30 יום (כאשר מדובר בעובד שהינו נער, על ההודעה להימסר בתוך 7 ימים).

ניתן להוריד טופס הודעה לעובד על שינוי בתנאי העסקתו, כפי שפורסם בתקנות: "הודעה על שינוי בתנאי עבודה"

מהן הסנקציות על מעסיק שלא מסר טופס הודעה לעובד?

הסנקציה הראשונה היא פיצוי כספי – במידה והמעסיק לא עומד בחובותיו, יוכל העובד לתבוע מהמעסיק פיצויי כספי של עד 15,000 ₪ ללא הוכחת נזק. במרבית המקרים בתי הדין יתייחסו בחומרה לאי מסירת הודעה לעובד והפיצויי המקובל שנפסק כיום בבתי הדין עומד על סך של כ-5,000 ש"ח. יצוין כי לאחרונה נפסק על ידי בית הדין האזורי לעבודה בירושלים (תיק ס"ע 9161-04-12), במקרה בו עובדת לא קיבלה טופס ובו פרטי העסקתה כקבוע בחוק, פיצוי בסך 25,000 ש"ח, אך מדובר במקרה חריג.

הסנקציה השניה היא היפוך נטל הראיה – במידה ומתגלע סכסוך בין העובד למעסיק, והעובד פונה לבית הדין לעבודה באחד מהנושאים שאמורים להופיע בהודעה, יטיל בית הדין לעבודה את החובה על המעסיק להוכיח כי עמד בחובותיו בעניין זה.

הסנקציה השלישית היא קנסות – מעסיק שאינו מוסר לעובדיו הודעה על תנאי העסקה חושף עצמו לקנסות מנהלים ממשרד הכלכלה ובמקרים חמורים גם להרשעה בפלילים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

תפריט נגישות

Call Now Button