חופשת לידה לגברים – רוצה לעזור לה אבל לא יודע מהן הזכויות שלך?
התשובה לשאלה שבכותרת מוסדר בחוק דמי מחלה (היעדרות עקב הריון ולידה של בת זוג), התש"ס-2000, אשר קובע כי עובד זכאי להשתמש בעד 7 ימים בשנה של היעדרות, בשל טיפולים או בדיקות הקשורים להריון בת זוגו, או בשל לידה של בת זוגו, על חשבון תקופת המחלה הצבורה שלו. דבר זה כחלק מ- זכויות העובד הקבועות בחוק.
מעבר לכך בתקנות דמי מחלה (כללים בדבר היעדרות עובד עקב הריון ולידה של בת זוג התשס"א-2000), נקבעו מספר כללים המטילים על העובד מספר חובות כדי שיוכל לנצל את ימי המחלה לטובת היעדרות במהלך ההריון או הלידה ואלו הם הכללים:
על העובד למסור הודעה למעבידו בהצהרה חתומה על-ידו, לפי הטופס בתקנות. קישור לתקנות ניתן למצוא בלינק הזה.
בנוסף לתופס על העובד לצרף אישור מהרופא המטפל בבת הזוג בדבר טיפולם או בדיקות של בת הזוג הקשורים להריון ומועדם, או אישור בדבר הלידה של בת הזוג ומעודה.
האם לעובד יש זכות להתלוות לבת זוגתו בכל בדיקה הקשורה להריון בנוסף ל- חופשת לידה לגברים ?
בהתאם לתקנות העובד יהיה זכאי שיראו בהיעדרותו כמזכה, אם ההיעדרות היא לצורך אחד מהדברים הבאים:
- ליווי בת הזוג לטיפולים או בדיקות הקשורות להריון, שכרוך בהם סיכון לחיי האישה או העובר ובמקרה של הפלה גם במשך של עד 24 שעות מתום ביצועה.
- ליווי של בת הזוג לטיפולים או בדיקות גם במקרה שלא כרוך בהם סיכון, אך הנסיבות הן כאלה שבת הזוג תלויה בעזרת הזולת לצורך ביצוע הבדיקות או הטיפולים.
- נוכחות של בן הזוג בלידה גם היא מהווה גורם המזכה את העובד לבקש לזקוף את היעדרותו על חשבון ימי המחלה. בהקשר זה לפי התקנות "לידה" מתחילה מהופעתם של צירי לידה ועד 24 שעות מתום הלידה.
מה קורה אם עובד נעדר מהעבודה לצורך בדיקות של בת הזוג, טיפולים או לידה, אך לא הביא את האישורים המתאימים?
במצב זה המעסיק אינו חייב לראות בימי היעדרות כימי מחלה ובהתאם גם לא לשלם לעובד שכר עבור ימים אלו.
מה יכול לעשות עובד שלא נשארו לו ימי מחלה צבורים?
במקרה זה עובד יכול לבקש מהמעסיק לצאת לחופש (במידה ויש לו ימי חופש צבורים) ולקבל תשלום על היעדרותו על חשבון ימי החופש שלו.